tiistai 30. lokakuuta 2012

Aseksuaalisuus

http://www.asexualityarchive.com
Törmäsin netissä surffaillessani tällaiseen paikkaan: http://demigrace.forumotion.com/

Kyseessä on siis foorumi tietynlaisille aseksuaaleille, eli demiseksuaaleille ja harmaille aseksuaaleille. Aivan täysin huomaamattani tästäkin suuntauksesta on tullut aivan oikea ja vakavasti otettava asia ja sille on ilmaantunut alalajeja. Tämä on minun kannaltani erittäin hyvä, koska identifioidun aseksuaaliksi, mutta sekin spektri on vain niin laaja. Arviolta aseksuaaleja on väestöstä 1%. Se voi tuntua hyvin pieneltä luvulta, mutta ajatteleppa asiaa näin; 1% suomen väkiluvusta on noin 54 000 ihmistä. Koko maailman väestöstä se on noin 700 000 ihmistä. Ei niin mitättömiä lukuja.

Kysymys, johon usein törmää on "Mitä sillä on väliä, vaikka et haluaisikaan harrastaa seksiä?" tai toisin sanoen "Ketä kiinnostaa millä lailla pihtaat?" noin karkeasti ilmaistuna. Mutta ihminen on sosiaalinen eläin. Yleisesti ottaen vaikka yksilöt ilmaisevat individualismiaan erilaisin tavoin, he silti haluavat tuntea itsensä normaaleiksi ihmisolennoiksi. Tämä ei tietysti päde kaikkiin, mutta hyvä ohjenuora se on silti. Tämä ei kaikille cis-sukupuolisille tai seksuaalisille aina ihan aukea, koska heillä ei ole omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu kun oma seksuaalisuus on muihin verrattuna ihan erilainen, eikä ole ketään, johon voisi samaistua. Aseksuaalisuus kun ei paljoa vieläkään esiinny populaarikulttuurissa. Itse en löytänyt käsitettä "aseksuaalisuus" kuin vasta joitakin vuosia takaperin. Sitä ennen pidin itseäni frigidinä. Ja itse asiassa AVEN (Asexuality Visibility and Education Network) on perustettu vasta 2001, joten siitä ei minun suurimpaan teini-iän hämmennykseeni olisi edes ehtinyt olla apua.

Emme oikeastaan mahdu perinteiseen Kinseyn asteikkoonkaan. Olemmehan me siellä, mutta vain myöhempänä lisäyksenä nimeltä 'X', kun emme mahdu yhdestä kuuteen -numeroasteikkoon. Mielestäni parempi tapa kuvata seksuaalista suuntaumista olisi vaikkapa kaavakuva, jossa on X on väli seksuaalisuus-aseksuaalisuus ja Y heteroseksuaalisuus-homoseksuaalisuus tai panseksuaalisuus/omniseksuaalisuus. Tosin tämäkin kaava jättäisi kokonaan pois välin romanttisuus-aromanttisuus. Ehkäpä meidän pitäisi tehdä rohkeasti hyppy 3-ulotteiseen maailmaan, jossa kaikki tämä muuttuisi ehkä aavistuksen helpommaksi. On aseksuaaleja, jotka tuntevat heteroromanttista kiinnostusta tai homoromanttista tai ei minkäänlaista kiinnostusta, seksuaalista tai romanttista. On myös panromanttisia aseksuaaleja. Itse taidan mennä tähän kategoriaan jossain määrin, vaikka selkeästi vahvin preferenssini onkin niin heterosti miehet. En silti koe ajatusta naisista, transsukupuolisista tai muunsukupuolisesta romanttisen kiinnostuksen kohteena epätodennäköisenä tai vastenmielisenä. Ihan silläkin, kun en itsekään identifioi itseäni kumpaankaan sukupuoleen kuuluvaksi.

Joka tapauksessa, minulla oli pitkään epäilykseni myös tiukan aseksuaalinen -rajauksen kanssa. En kuitenkaan ole ihan täysin "seksitön" ihminen. Sitten löysin termin 'demiseksuaali', joka tarkoittaa sitä, että kykenee kiinnostumaan seksuaalisesti henkilöistä, joihin luo voimakkaan henkisen yhteyden, eli minun tapauksessani romanttisen rakkaussuhteen. Mutta ajan myötä en ollut myöskään ihan täysin tyytyväinen siihen määritelmään. Kyllä toki se pitää paikkansa, että johonkin henkilöön kohdistuva seksuaalinen haluni vaatii romanttisen suhteen taustalleen. En ole ikinä tuntenut seksuaalista halua pelkästään sen perusteella, että näen jonkun todella hyvännäköisen ihmisen, jota voisi kutsua termillä "pantava", enkä ole ikinä tuntenut seksuaalista halua julkkisihastuksiani kohtaan, vaikka liimasinkin joskus nuoruudessani seinäni täyteen DiCapriota ja niin edelleen. Mutta tunnen myös silloin tällöin yleistä, mihinkään tai keneenkään kohdistumatonta painetta seksuaalista laukeamista kohtaan. Joka sekin tosin katoaa joskus pitkäksikin aikaa, pisimmillään vuosiksi. Ja vaikka romanttinen suhde herättää minussa seksuaalisen ihmisen, omaa se ihminen silti erittäin matalan libidon. (Epä-yhteensopivista libidoista muuten mielestäni ihan hyvä kirjoitus täällä: http://goodmenproject.com/featured-content/on-withholding-sex/ mutta TL;DR on Kommunikaatio) Toistaiseksi siis olen kotiutunut termiin harmaa-A. Sen alle menee kaikki, mille ei ole (ainakaan vielä) keksitty mitään määritelmää, kuten myös ne, joiden identiteetti on liukuva.

Täältä löytyy lista kaikenlaisesta seksuaalisuuteen ja aseksuaalisuuteen liittyvästä terminologiasta englanniksi. Tähän mennessä kaikki aiheeseen liittyvä terminologia, johon olen törmännyt, on suomeksi ihan vain anglismeja, eli hyvin helppo päätellä noista. Ihan kuriositeettina voin mainita, että listan perusteella rakkauteni tyyppi kreikkalaisten mukaan on kaiketi Anteros.

1 kommentti: